Bredband finns i fast typ och mobil typ. Den fasta typen av bredband finns i fyra former och tre av formerna är via fiber. De fyra formerna kallas för xDSL, fiberkoax, fiberLAN och fiber (hela vägen till hemmet). De allra flesta kan välja vilken typ man vill ha, men vill man ha snabbt bredband på minst 100 Mbit/s är det fiberkoax som gäller.

I villor dras oftast fibern ända fram till husväggen, medan i lägenheter dras fibern oftast till källaren och därifrån dras en kopparkabel som kallas Cat 5-6 upp till lägenheten. Den mobila typen av bredband finns i två varianter, mobila näten (främst 3G och 4G) och via satellit. Via det mobila bredbandet har du tillgång till internet var du än befinner dig och det är styrkan med det mobila bredbandet gentemot det fasta som sträcker sig till en begränsad yta. Däremot har det fasta bredbandet större kapacitet och har mycket högre överföringshastighet än vad det mobila bredbandet har. Eftersom det fasta och det mobila bredbandet täcker olika behov och därmed har olika för- och nackdelar, har många behov av båda typerna. Både fast bredband och mobilt bredband växter och utvecklas i Sverige i takt med att fler använder sig av det.

Det trådlösa nätverket är skapat så att data kan sändas mellan olika noder och radio. Trådlösa nätverk finns både i hem och på offentliga platser och användningen av dem växer alltmer för varje år. Det är noderna som går att ansluta till internet och på så vis får man internetuppkoppling via trådlösa nätverk. De trådlösa nätverken finns i många typer, men de vanligaste är regionala WMAN och lokala WLAN. Genom de trådlösa nätverken går det sedan tidigt 2000-tal att prata i telefon via IP-telefoni. Denna typ av telefoni är beroende av internetuppkoppling eftersom det är igenom den signalerna skickas. Den stora fördelen med IP-telefoni är att det är billigt och enkelt att använda. Idag är det mycket vanligt att man kommunicerar genom IP-telefoni, särskilt eftersom användningen av trådlösa nätverk är mycket hög.

rnn.yqe.